2009. augusztus 26., szerda

Jeffery Deaver - a pszichotrillerista

Korábban már ajánlgattam én ezt az írót a Club54 férfimagazinban, ahol korábban írtam, de azt nyilván nem látta mindenki, úgyhogy most itt is szeretnék róla említést tenni.
Szóval a címben szereplő pali először is egy lángelme. Eddig három könyvét olvastam (jó kis vaskos történetek), de azok mindegyike ámulatba ejtett. A "legjobb pszichothriller szerzőként" aposztrofált amerikai író nem bízza a véletlenre a sztorijai alakulását: krimijeiben sohasem az a gyilkos, akire tulajdonképpen egész végig számítunk. Sőt, mindig az, akire egyáltalán nem is gondolnánk, hiszen egyszerűen lehetetlen, hogy épp az a figura legyen az! Mesteri cselekményfordulatai mellett karakterei, helyszínei leírása is abszolút hiteles, így az ember éles képet alakíthat ki a szereplőkről. Szinte tapintani lehet a feszültséget, a pörgősséget a betűkön keresztül. Hihetetlen hajsza minden történet, melyben a jók versenyt futnak a rosszakkal - utóbbiak persze mindig egy lépéssel előrébb járnak, ám a végén természetesen lelepleződnek. Deaver jellemzője még, hogy alaposan és felkészülten mutatja be a sztorikban megjelenő munkaköröket, foglalkozásokat - elég csak magukra a rendőrökre, a kriminológusokra és az ügynökökre gondolni, de persze nem is igazán csak az ő melójuk az érdekes: az Illuzionistában például a gyilkos bűvész titkaiba kóstolatunk bele, az Ördög könnycseppjében az FBI segítségére siető grafológus munkáját ismerhetjük meg, míg a Koporsótáncosban a gyilkos által leginkább elpusztítani kívánt pilótanőtől tudjuk meg, hogyan működik a repülő és pontosan mi történik egy repülőút során.
Aki tehát izgalmas, ijesztő, akciódús és hiteles és könyvre vágyik, annak bátran ajánlom Deaver bármelyik kötetét - garantáltan nem fog unatkozni!

Nincsenek megjegyzések: