2009. augusztus 25., kedd

Fringe - A rejtély

Első bejegyzézként álljon itt egy poszt arról a sorozatról, amelybe sajnos csak későn szerettem bele, és lemaradtam pár részről - szerencse, hogy csak egy évad készült el eddig. Az amerikai Fringe (ami tulajdonképpen határt jelent, itt egyfajta tudományos szélsőséget, amelyet nem lehet megmagyarázni, ám ha mégis, az túllép az emberi képzeleten - a magyar címben, rettenetesen frappánsan egyszerűen csak "rejtélyként" aposztrofálták) tudományos-fantasztikus sorozat FBI ügynökökkel, megmagyarázhatatlan dolgokkal és persze lélegzetelállító jelenetekkel. Az ember a szemöldökét ráncolja, amikor nézi, felváltva a tágra nyílt szemmel együtt megjelenő "hű" élménnyel. A sorozatot nem csak a történetek - amelyek egyébként összefüggenek - teszik izgalmassá és élvezhetővé, hanem a szereplők karaktere is: Olivia Dunham ügynök (akit az ausztrál Anna Torv alakít) higgadtságával nyűgöz le, mégsem rideg személyiség, sőt, egy igazán helyes, bájos nő, aki nem a külsejével akarja meghódítani a nézőket. (A blog tetején is ő látható.) Véleményem szerint Anna nem az a klasszikus hollywoodi szépség, kissé skandináv típusúnak mondanám "északi parasztlányka" fizimiskája miatt, mégis van benne valami, ami miatt az ember azonnal beleszeret. Nekem legalábbis tetszik, főleg a mély hangjával. (Ha már a hangnál tartunk, az őt szinkronizáló Pikali Gerda laza, mégis szexi orgánuma is remekül illik hozzá.) Aztán ott van Joshua Jackson, akit a legtöbben valószínűleg  Dawson haverjaként ismernek. Itt ő is bebizonyítja, hogy nem tejfeles szájú tini, hanem igazi férfi, aki józanságával és eszével segíti Olivia Dunham-et. Na és persze el ne feledkezzünk a Joshua által alakított Peter apjáról, Walterről (John Noble), aki egy elmegyógyintézetből szabadult tudós. Hihetetlen dolgokra jön rá, és szórakozottságával, ártatlan, közömbös arccal bemondott poénjaival teszi még szerethetőbbé figuráját. (Kedvenc jelenetem volt, amin fél óráig röhögtem, amikor Francis ügynök (Olivia kollégája) testéből élősködőket pusztít ki, amelyek még döglött állapotukban is a férfi testében (pontosabban a hasában) maradnak. Francis megkérdezi Waltertől: "És hogyan fogok tőlük megszabadulni?" Mire a tudós: "...Majd kiszarja őket!")
Szóval vannak a jó szereplők, és a rossz szereplők, akiket ismerünk is meg nem is - pont ez a lényeg: ki áll a háttérben? Kinek "köszönhetőek" a gyilkosságok, a furcsa módon meghalt emberek?
Sokan az X-aktákhoz hasonlítják a Rejtélyt, ám a ez a sorozat kevésbé hátborzongató. Az ember meg meri nézni, nem úgy, mint sokszor Scully és Mulder ügynök epizódjait.
Hamarosan érkezik a második évad, és én már nagyon várom!

Nincsenek megjegyzések: